Sarmale batrânesti

Timp de preparare: 120 min. (complexitate medie)
Ingrediente: un  kilogram de carne de porc fara os, o ceasca de orez sau pasat, sare, trei cepe, trei linguri de untura de porc, o varza murata, 300 g de slanina, 100 g sorici, piper macinat, doua linguri de bulion
Mod de preparare
Se alege, se curata pasatul si se lasa în apa calda sa se înmoaie. Se toaca doua cepe si se calesc în trei linguri de untura de porc. Când ceapa devine sticloasa, se pune pasatul peste ea si se lasa sa scada. Se amesteca într-un vas adânc carnea de porc proaspata sau afumata, taiata în cuburi mici cu un cutit ascutit. Peste amestec se pune o lingura de bulion, sare si piper macinat. Varza se pune în apa rece o ora, apoi se desface în foi si se pune carnea bine framântata cu mâna.
Se toaca 300 g de slanina de porc  si se ung cu ea peretii unei oale de pamânt sau de tuci. Pe fundul oalei se pune soriciul taiat în fâsii subtiri si deasupra lui, varza acra tocata, si apoi, sarmalele. Printre rândurile de sarmale se pun bucati de slanina si sorici dupa gust. Peste sarmale se pune din nou varza tocata, se acopera cu apa calda si se fierbe la foc mic doua ore.
Se scade pe vatra focului sau în cuptor cu o lingura de bulion de rosii pusa peste sarmale odata cu apa calda.
Se servesc cu smântâna, imediat dupa ce au fost scoase din cuptor, si, bineînteles, cu mamaliga calda. 

This entry was posted in culinar, mancare gatita, retete bucatarie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.