Fitoterapia de sezon (2)

Un rol deosebit de important în tratarea afecttiunilor cailor respiratorii îl are cimbrisorul de câmp. Se procura de la magazinele de specialitate, preparat sub forma de infuzie, doua lingurite la o cana, îndulcit cu miere, cald, de trei ori pe zi si are calitati antivirotice si de consolidare a capacitatii de aparare a organismului. Daca se asociaza cu ulei de conifere – pin sau molid, din care se administreaza de trei ori câte cinci picaturi pe zi, pus într-o lingurita cu zahar sau pe pâine, efectul antitusiv este foarte puternic.

Alte formule de amestecuri:

Pentru amigdalite: musetel, coada soricelului, cu câte doua lingurite la o cana, folosite sub forma de gargara, cu adaos de o lingurita rasa de bicarbonat, dupa mese, de trei ori pe zi.
Pentru bronsite se foloseste un amestec de busuioc, patlagina, cimbrisor de câmp, coada soricelului si salvie.
Pentru expectorare folosim coada calului, nalba, salvie si sulfina.
Pentru bronhodilatatie, mai ales în afectiunile astmatice, se folosesc paducelul, coada soricelului si coada calului, toate luate în cantitati egale.
Pentru scaderea temperaturii se folosesc salcia, salvia si teiul.
Daca ar fi sa folosim un ceai cu efect general în afectiunile bronhopulmonare, benefic în cazurile de bronsite si tuse, ca expectorant si bronhodilatator, ca antiseptic, fluidifiant si decongestiv, atunci putem prepara un amestec de coada soricelului, patlagina, cimbrisor, busuioc si nalba, luate în cantitati egale, din care se prepara infuzii cu câte doua lingurite la o cana, îndulcite cu miere si baute calde.

Nu uitati de efectele benefice ale lamâii: aceasta se spala cu apa, se ruleaza cu palma pe o suprafata plana, ca sa fie mai zemoasa, apoi se fierbe pe foc mic 10 minute într-un vas cu emailul intact, se taie în doua si se stoarce într-o cana de ceai în care s-au pus doua linguri de glicerina farmaceutica; se amesteca apoi cu 50 g de miere. Din amestec se administreaza zilnic patru-opt lingurite, înainte si dupa mese, de trei ori pe zi. Siropul de lamâie este un remediu care are rezultate bune mai ales în cazurile de tuse.

This entry was posted in sfatul medicului. Bookmark the permalink.

Comments are closed.