Cafeaua se bea cu ceasca

Cafeaua a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, iar consumul sau a crescut simtitor an de an. Cel mai grav este faptul ca o poupulatie din ce în ce mai tânara a devenit consumatoare de cafea. Substanta activa din cafea este cafeina, un alcaloid care are caracteristica de a stimula sistemul nervos si muscular si, de asemenea, de a activa functionarea inimii. Nu se poate spune care este cantitatea ideala de cafea. Cert este ca, daca s-ar consuma o ceasca sau doua pe zi, ar fi o cantitate accesibila si suficienta. Dar când se depaseste consumul, în acest caz fiind vorba de trei sau patru cesti de cafea pe zi, efectul nu poate fi decât unul daunator. Trebuie specificat faptul ca în zilele noastre cafeaua nu prea se mai bea cu ceasca si din ce în ce mai mult, cu cana. Asadar, tineti cont si de acest lucru, deoarece literatura de specialitate face, de cele mai multe ori, raportarea la o „ceasca de cafea”, si nu la „o cana de cafea”.

Efectele asupra organismului
Cafeina este un excitant direct asupra sistemului nervos si nu numai. Stimuleaza functiile psihice si senzoriale, creste ritmul activitatii intelectuale, diminueaza temporar starea de oboseala, accelereaza bataile inimii, are o actiune vasodilatatoare, determina o crestere a contractiilor musculare, mareste secretia de suc gastric, pancreatic, secretia bilei, favorizând astfel digestia.

Actiunea cafelei depinde si de ora la care este consumata. Dimineata deternina excitarea sistemului nervos, la prânz reduce efectele oboselii intelectuale si mareste capacitatea de lucru, dupa-amiaza duce la diminuarea starii de somnolenta si ajuta la digestie. Seara nu este recomantat consumul de cafea deoarece poate produce insomnii.

Este contraindicat excesul de cafea deoarece duce la stari de confuzie, anxietate, cefalee (dureri de cap), palpitatii, neliniste, insomnii, tahicardie si tremur al extremitatilor.

Consumul de cafea este contraindicat persoanelor care sufera de hepatita cronica, de ulcer gastric sau duodenal, celor cu enterocolita cronica, cu guta si celor care sufera de nevroza. De asemenea, este contraindicat consumul de cafea, atât la copii, cât si la adoleslescenti.

E bine sa consumam cafea în cantitati mici si sa evitam abuzul, având în vedere contraindicatiile.

This entry was posted in sfatul medicului. Bookmark the permalink.

Comments are closed.