Ai grija ce manânci iarna (1)

Toate am observat ca, odata cu venirea frigului, obiceiurile noastre culinare se schimba: mâncam portii mai mari, mai multe dulciuri si bem mai putine lichide.

În medie, o femeie se îngrasa cu numai jumatate de kilogram în fiecare an. Însa nu slabeste la fel de usor. Daca ai tinut un regim de slabire în timpul verii, este foarte posibil sa te îngrasi mai rapid în anotimpul rece. Corpul tau încearca sa se apere, ajungând la o anumita greutate – pentru a te proteja în cazul în care vrei sa te înfometezi. Din pacate, acea „anumita” greutate poate fi cu aproximativ cinci kilograme peste greutatea pe care ti-o doresti.

Pe lânga aceasta usoara schimbare de metabolism pe timpul iernii, ne îngrasam si din cauza mâncarurilor tipice acestei perioade a anului. Zilele mai scurte si mai reci declanseaza pofta pentru mâncarurile bogate în carbohidrati ce contin vitamina B, conducând la cresterea nivelului serotoninei (hormonul bunei dispozitii). Solutia nu este sa îti umpli farfuria cu paste, felii de cozonac sau sa rontai zeci de covrigi. Dar nici nu trebuie sa te înfometezi. Urmeaza câteva din sfaturile de mai jos si s-ar putea chiar sa slabesti!

Chiar daca nu îti place, adauga mult usturoi în mâncare. Este un antibiotic, anticoagulant, anti-alergic, expectorant natural; este bogat în vitamina B si regleaza nivelul de colesterol si tensiunea arteriala.
 
Pastreaza-ti obiceiurile culinare din timpul verii. Manânca cât mai multe legume proaspete. Pentru a-ti pastra silueta, manânca zilnic una sau doua portii de carne slaba (pui sau peste) si cel putin patru portii de legume. Nu ai chef de o salata? Manânca legumele sub forma de supa sau ciorba. Multe studii arata ca supele si ciorbele te ajuta sa te saturi mai repede.

Nu uita de fructe. Cumpara kiwi, bogate în vitamina B, sau citrice, pline de vitamina C. Daca nu îti plac fructele proaspete, încearca merele la cuptor sau un amestec de mere, pere si stafide, cu crema de oua deasupra.

This entry was posted in cura de slabire, diete pentru slabit. Bookmark the permalink.

Comments are closed.