Obezitatea (1)

Obezitatea este o boala de nutritie care se manifesta printr-o crestere exagerata a greutatii corporale. Aceasta afectiune apare ca urmare a unor excese în alimentatie sau din cauza unor dereglari endocrine. Cele mai întâlnite boli, care duc la aparitia obezitatii, sunt cele cauzate de disfunctionalitati ale glandelor endocrine si anume: hipofiza, tiroida, glangdele suprarenale.

Pentru vindecarea sau ameliorarea bolii se recomanda, în primul rând, regimul alimentar, dar si electroterpia, tratamentul balneoclimateric. Trebuie combatut abuzul alimentar, dar si sedentarismul. Aceasta presupune realizarea un bilant energetic negativ ce rezulta din consumul unei cantitati mai mici de alimente ce contin calorii si care sporesc cheltuielile energetice.

Se impune o dieta care consta în excluderea glucidelor din alimentatie, în special a zaharului, a grasimilor (fiind permise doar cele vegetale – uleiul de masline), a bauturilor îndulcite, a bauturilor alcoolice. Este recomandat ca o zi pe saptamâna sa se consume numai cruditati: varza cruda, mere, kiwi, zeama de lamâie.

Alimente permise pentru consum:
– sucuri de fructe neîndulcite;
– sucuri de legume neîndulcite (rosii, telina, cartofi);
– pâine integrala;
– carne slaba (de vita, pasare, peste);
– oua;
– brânza degresata fara sare;
– compoturi îndulcite cu zaharina;
– consumul de sare nu trebuie sa depaseasca 5 g pe zi.

Alimente interzise consumului:
– bauturi îndulcite;
– pâine alba;
– paste fainoase;
– lapte gras;
– brânzeturi grase si sarate (telemea de oaie, cascaval);
– fructe prea dulci (bananele);
– carne grasa;
– peste gras, pestele sarat, pestele afumat;
– smântâna, frisca, slanina;
– prajituri, creme, aluaturi cu unt;
– condimente si sare peste cantitatea mentionata.

This entry was posted in cura de slabire, diete pentru slabit, sfatul medicului. Bookmark the permalink.

Comments are closed.