Fitoterapia de sezon (1)

Sezonul rece se caracterizeaza prin frecventa mare a afectiunilor cailor respiratorii. Acestea sunt foarte sensibile la variatiile factorilor atmosferici, respectiv temperatura mediului ambiant, umiditatea si curentii de aer.
 
Aceste afectiuni au o evolutie rapida, fiind însotite adesea de cresteri spectaculoase ale temperaturii corporale. În cazul în care nu exista complicatii, afectiunile sezonului rece se pot trata simptomatic, iar plantele medicinale, folosite cel mai adesea sub forma de infuzii calde, trebuie sa aiba efecte antiinflamatoare, antiseptice, antivirale sau emoliente ale secretiilor bronsice, expectorante, spasmolitice, sudorifice si diuretice. Ele trebuie sa contribuie, de asemenea, la scaderea febrei. În acest scop, va prezentam câteva formule sau retete în care se utilizeaza plantele medicinale ce îndeplinesc toate conditiile enumerate aici.

În faringite si laringite este utila gargara din infuzia cu musetel si salvie. Acestea se obtin din doua pliculete sau lingurite la o cana în care s-a dizolvat o lingurita rasa de bicarbonat de sodiu. Se face gargara cu câte 150 ml de lichid, de trei ori pe zi, dupa fiecare masa. Dupa gargara, nu se bea nimic si nu se manânca timp de 30 de minute.

În bronsite se folosesc mai ales infuzii preparate din patlagina, podbal, lumânarica sau nalba sau din amestecul în cantitati egale de soc, tei si lumânarica, tot cu doua lingurite la o cana. Se îndulceste, de preferinta, cu miere si se beau calde. Amestecuri similare se pot face si din primele patru plante enumerate.
 
În afectiunile pulmonare, respectiv, în virozele pulmonare, se pot folosi plantele individual sau asociate, conform urmatoarelor formule: talpa gâstii si valeriana, izma, coada soricelului si patlagina, plamânarica, coada calului si, mai ales, patlagina, salvia si podbalul. Si în aceste cazuri, se face infuzie cu doua lingurite la o cana, din care se beau, de asemenea, doua-trei cani pe zi, îndulcite, de preferinta cu miere.
 
Se mai poate consuma si ceaiul sudorific din farmaciile cu produse naturiste, care are calitati depurative prin transpiratia pe care o produce; este, de asemenea, neurosedativ, antiseptic si bactericid si scade temperatura.
La fel, ceaiul pectoral are calitati antibronsice, calmeaza tusea, este antiseptic si decongestiv pulmonar, emolient, bronholitic si expectorant. Este indicat în gripe, raceli, bronsite, raguseala, tuse, laringite, traheite, amigdalite si afte.
În fine, ceaiul antibronsitic este emolient, fluidifiant al secretiilor, decongestiv si antiseptic.

This entry was posted in sfatul medicului. Bookmark the permalink.

Comments are closed.