Visul lucid

I. Visul lucid: o formă de conştiinţă modificată
Visul lucid este o formă specială de conştiinţă. Deşi fiziologic nu există modificări semnificative faţă de somnul cu vis obişnuit, datorită modificărilor importante din câmpul conştiinţei considerăm visul lucid altă formă de conştiinţă, diferită de somnul cu visuri.
Mărturii despre posibilitatea de a fi conştient în timpul visului ne-au rămas din vechime: Aristotel, Sf. Augustin, maestrul sufit Ibn El-Arabi, diverşi înţelepţi tibetani (recunoscuţi prin celebra Yoga Tibetană a visurilor). Primele studii ştiinţifice despre posibilitatea de a rămâne lucid în timpul visului, de a şti că visezi în timp ce visezi, au fost prezentate pe larg de către doctorul olandez Frederick van Eeden în 1913, relatând 14 ani de experienţa personală în visul lucid şi analizând 352 de astfel de visuri. De asemenea, el este cel care a introdus termenul de vis lucid pentru a semnifica claritatea mentală în timpul unui vis.

Van Eeden consideră visul o stare în care senzaţiile fizice, fie ele viscerale, interne sau periferice nu pot ajunge în minte direct, ci doar sub forma unor simboluri (în Ch. Tart (coord), 1969, p. 148). Van Eeden relatează că prima dată a conştientizat în timpul visului că visează, continuându-şi visul ca urmare a următorului eveniment care se desfăşura în vis: plutea deasupra unui peisaj cu copaci desfrunziţi, iar perspectiva asupra ramurilor copacilor se modifică foarte natural pe măsură ce trecea pe deasupra lor. Atunci a reflectat, gândindu-se că imaginaţia lui nu ar fi putut imagina niciodată o perspectivă atât de frumoasă. Şi brusc, şi-a dat seama că visează şi că în continuare corpul lui doarme în pat, dar Eul lui are un alt corp, cu care se poate mişca în vis… Ulterior a experimentat diverse acţiuni în timpul visului (ca de exemplu strigăte foarte tari), care nu interferau absolut deloc cu corpul fizic, care dormea şi se odihnea în continuare; soţia lui Eeden remarcând că absolut nimic nu s-a întâmplat cu el în timp ce striga sau alerga în vis, corpul continuând să doarmă foarte liniştit. Legat de timpul la care apar visurile lucide, el a constatat că peste 90% dintre acestea apar între orele 05 şi 08 dimineaţa.

Dupa Van Eeden, studiile privind posibilitatea de a deveni conştient în timpul visului s-au extins foarte mult. Cei mai importanţi cercetători moderni ai visului lucid sunt grupaţi sub egida Institutului Lucidităţii, fondat în 1987 în SUA de către dr. Stephen LaBerge. (http://www.lucidity.com/). Vom încerca în continuare să prezentăm câteva dintre concluziile studiilor realizate de membrii acestui institut.

În timpul visului, luciditatea apare de obicei atunci când visătorul (vom denumi astfel persoana care visează) observă un eveniment care are puţine şanse de a se produce în timpul visului, cum ar fi zborul sau moartea. Uneori luciditatea apare fără un motiv aparent, sau în cazuri mai rare în urma reîntoarcerii direct în somnul REM (în vis) după o trezire scurtă.
Semnele din timpul visului care pot indica celui care visează că se afla într-un vis au fost identificate de LaBerge în urma analizării a 227 de visuri
Se observă diversitatea evenimentelor care pot indica visătorului că se află de fapt într-un vis şi nu în stare de veghe. Trebuie precizat că luciditatea în vis nu este acelaşi lucru cu controlul visului; există persoane care pot controla desfăşurarea visului într-o oarecare măsură şi să nu fie constienţi că visează. Odată ce devine lucid, el poate vedea în întregime situaţia în care se află.
Există asemănări între visul lucid şi experienţele extracorporale (decorporalizare, dedublare). În dedublare, persoana consideră că noul corp pe care îl are (corp astral) este diferit de cel fizic, pe care îl vede întins pe pat şi acţionează în consecinţă. În visul lucid, visătorul rareori conştientizează simultan foarte clar existenţa ambelor corpuri, a celui din timpul visului şi a corpului fizic. Cercetătorii de la Institutul Luciditatii nu au ajuns încă la concluzii definitive referitor la aceste diferente. O posibilă explicatie esoterică pe care o formulăm aici ar fi ca în timpul dedublării, Eul se separă de corpul fizic dar rămâne într-un corp astral, mai aproape ca şi structura de cel fizic, iar în timpul visului, Eul utilizează un corp mental, mai subtil şi mai deosebit de corpul fizic, astfel că senzaţiile de la corpul fizic apar în vis sub forme simbolice.
Motivele pentru care visul lucid este foarte util credem că sunt deja de la sine înţelese. El permite desfăşurarea oricăror acţiuni, imposibile în viaţa obişnuită; visătorul lucid se poate destinde zburând printre piramide, vorbind cu Aristotel sau repetând unele sarcini dificile pe care trebuie să le îndeplinească după ce se trezeşte; poate căuta răspunsuri la probleme dificile – să nu uităm că Mendeleev a avut revelaţia aşezării elementelor în tabelul care-i poartă numele în timpul unui vis. Riscurile de a face o acţiune în timpul visului care să fie destructivă pentru organismul fizic sunt absolut nule. Chiar dacă visatorul moare în vis, un vis nu e decât un vis şi se va trezi speriat sau va continua să doarmă şi să se trezească normal.
Visul lucid este în mod obişnuit o experienţă rară. Deşi majoritatea oamenilor relatează că au avut cel puţin o dată în viaţa un vis lucid, doar 20% dintre oameni au trăit visuri lucide cel puţin o dată pe lună (T. Snyder, J. Gackenbach, 1988, pp. 221-258).
Oricine poate avea visuri lucide. Există însă persoane care au abilităţi naturale în reamintirea visurilor. Acestea pot mult mai uşor să devină visători lucizi decât cei care nu îşi aduc aminte decât rareori de visuri. Dar, aşa cum am arătat mai sus, reamintirea visurilor se poate învăţa prin diverse exerciţii: notarea visurilor după trezire, testarea realităţii din timpul zilei (de exemplu îţi pui întrebarea: Visez sau sunt treaz? Prin repetarea acesteia foarte des, la un moment dat vei pune această întrebare în timpul visului), autosugestionarea (voi deveni conştient în timpul visului) etc.

 Va urma.

This entry was posted in fenomene paranormale, interpretare semne, interpretare vise, semne, superstitii. Bookmark the permalink.

Comments are closed.