Parapsihologie (1)

Viaţa de după moarte
 
Reîncarnarea este credinţa că sufletul sau spiritul revine în lumea materială, după moartea fizică a unei persoane, născându-se din nou, într-un alt corp. Jenny Cockell este un caz celebru în acest sens. Ea a crescut având amintiri dintr-o viaţă anterioară, când fusese o irlandeză pe nume Mary Sutton. Amintirile ei i-au permis să găsească satul în care trăise Mary, unde s-a întâlnit cu copiii acesteia.
în toate religiile există referiri la reîncarnare. Hinduşii cred că sufletul intră în alt corp după moarte, ca şi cum corpul ar arunca o haină uzată. Schimbarea se repetă, ciclul continuă la infinit, până ce acest rit de trecere este depăşit, şi sufletul intră în nirvana.
Credinţa în reîncarnare este mai puternică acum ca oricând. Deşi datele exacte sunt dificil de obţinut, un sondaj Gallup din 1991 arăta că 25 % dintre americani credeau în reîncarnarea sufletului într-un alt corp. Există mai multe opţiuni ca oricând pentru explorarea vieţilor anterioare, inclusiv cu ajutorul terapiei prin regresie. Această metodă funcţionează pornind de la premiza că problemele pacientului pot fi generate de o traumă trăită într-o viaţă anterioară.

Oameni invizibili
Se pare că fenomenul de invizibilitate umană spontană şi involuntară este trăit în mod regulat de mulţi oameni din întreaga lume. în toate aceste cazuri, persoana respectivă este prezentă, dar nu poate fi auzită sau văzută de cei din jur. Persoana invizibilă percepe lumea perfect normal şi, în general, la început nici nu îşi dă seama că a devenit invizibilă.
Un caz din Ventura, California, arată cum o gospodină a devenit invizibilă în timp ce stătea pe canapea, în sufrageria sa. Soţul a început să o caute prin toată casa, dar nu a văzut-o. Fenomenul a durat zece minute, apoi femeia a redevenit vizibilă. Soţul s-a supărat, crezând că ea se ascunsese.
Fenomenul invizibilităţii umane a fost descris în diverse documente, de-a lungul secolelor. Magicienii din antichitate credeau că este posibil să devenim invizibili şi foloseau diverse ierburi şi ritualuri pentru a intra în această stare. În India, cei care studiază Raja Yoga au fost învăţaţi că puterile supranaturale sunt o depăşire naturală a sinelui. Una dintre siddha-urile yoghine era, într-adevăr, invizibilitatea umană.
în prima linie a studiilor asupra acestui fenomen se înscrie Donna Higbee, din SUA. încă din anul 1994, ea a adunat mii de rapoarte asupra fenomenului invizibilităţii din Europa, Australia, Porto Rico şi Brazilia. Ea crede că, prin acest fenomen, ne conectăm la o putere străveche.
Experimentele Ganzfeld
 
Ganzfeld (“câmp total”) este cel mai popular experiment efectuat vreodată de parapsihologi asupra percepţiei extrasezoriale. Experimentul este derulat pentru a studia nivelurile individuale de experienţă extrasenzorială. în timpul experimentelor, subiectul este privat de folosirea simţurilor: stă întins pe o canapea sau o saltea, are ochii acoperiţi cu jumătăţi de mingi de ping-pong, iar pe urechi poartă căşti în care aude aşa-numitul “zgomot alb”.
în această stare de izolare, un emiţător încearcă să trimită, folosind parapsihologia, o imagine-ţintă aleator aleasă, de obicei un video-clip. Ulterior, subiectul este pus să aleagă clipul dintr-o succesiune.
Subiectul mediu ar ghici accidental clipul corect în proporţie de 25%, dar Unitatea Koestler de Parapsihologie din Edinburgh atinge adesea 33%. Ganzfeld ar putea fi cel mai bun experiment care să demonstreze că există percepţii extrasenzoriale (PES) sau parapsihologice. Din acest motiv, experimentele Ganzfeld sunt extrem de atent derulate şi supravegheate, mai mult decât orice alte experimente asupra percepţiei extrasenzoriale. Totuşi, după decenii de cercetare, încă nu au fost obţinute rezultate concludente, care să îi convingă pe cercetători că experienţele extrasenzoriale există cu adevărat.

This entry was posted in fenomene paranormale, interpretare semne, semne, superstitii. Bookmark the permalink.

Comments are closed.