Parapsihologia (2)

Ştiinţa a început să studieze supranaturalul cu mai bine de 150 ani în urmă. În prezent, mai multe nuclee de cercetare din întreaga lume continuă aceste studii. Oamenii de ştiinţă au forţat limitele credinţelor umane şi ale înţelegerii, experimentând cu elemente necunoscute şi neobişnuite.
Parapsihologii investighează o gamă largă de fenomene paranormale, între care clarviziunea, telepatia, tămăduirea şi magia, însă privind totul cu o doză sănătoasă de scepticism.
Unitatea Koestler
Unitatea Parapsihologică Koestler a fost fondată în Edinburgh conform testamentelor lăsate de cunoscutul scriitor Arthur Koestler şi soţia sa, Cynthia. După moartea lor, în 1983, această unitate a fost înfiinţată pentru a continua cercetările ştiinţifice asupra paranormalului.
Multe dintre subiectele pe care le investighează unitatea sunt de obicei ignorate de ştiinţa convenţională, totuşi unitatea se bucură de respectul multor psihologi din lume. Obiectivul clar al unităţii este să transforme parapsihologia într-un studiu serios şi să efectueze o serie de experimente neobişnuite.
În primii ani de funcţionare, comunitatea ştiinţifică a luat oarecum în derâdere această organizaţie, însă acum există cinci centre universitare de cercetare similare în toată Marea Britanie, iar multe alte asemenea centre se deschid în întreaga lume.
Unitatea Koestler se situează în continuare în prima linie a cercetărilor parapsihologice şi a obţinut rezultate şi concluzii interesante. În 1999, unitatea a publicat lucrări care, în concluzie, declarau că există telepatie şi telekinezie. Dezbaterea aprigă continuă şi în prezent, pe marginea unităţii şi a studiilor acesteia.
Experienţe extracorporale
Experienţele extracorporale ar putea fi o dovadă că, atunci când corpul fizic moare, mintea totuşi continuă să existe în viaţa de apoi. Scepticii sugerează că aceste experienţe ar fi simple halucinaţii, dar alţii spun că există suficiente dovezi pentru a confirma că putem obţine informaţii şi în afara corpului nostru fizic.
Majoritatea experienţelor extracorporale se produc chiar în momentul morţii sau sub ameninţarea iminentă a morţii. Adesea, pacienţii relatează că, în timpul unei intervenţii chirurgicale, s-au ridicat deasurpra mesei de operaţii şi au putut vedea întreaga încăpere, apoi s-au trezit brusc într-un tunel, îndreptându-se spre o lumină strălucitoare. Ajungând în lumină, adesea persoana respectivă întâlneşte rude şi prieteni care au murit deja, apoi revine în propriul corp.

Mai multe organizaţii cercetează acest fenomen, cu ajutorul spitalelor locale. Omul de ştiinţă britanic, dr. Sam Parnia şi-a publicat recent descoperirile asupra acestor tipuri de experienţe extracorporale. El a relatat că este ferm convins de existenţa unei conştiinţe care supravieţuieşte chiar şi după ce creierul a încetat să mai funcţioneze, iar pacientul este declarat mort, din punct de vedere clinic. Acest aspect sugerează că această conştiinţă a noastră continuă să funcţioneze chiar şi după moartea fizică a organismului.

This entry was posted in fenomene paranormale, interpretare semne, semne, superstitii. Bookmark the permalink.

Comments are closed.