Totul despre analizele de sânge

Sa nu crezi ca medicul pescuieste informatiile la întâmplare… Atunci când cere analize de sânge complete, acesta cauta ceva precis. Este destul de simplu sa gaseasca informatiile dorite atunci când este vorba de o boala cronica, cum este diabetul, sau când doreste sa verifice daca pacientul este sanatos înaintea unei operatii. Acelasi proces este mai putin evident atunci când se doreste gasirea originii unui simptom. În functie de nevoile pacientului, doctorul îsi va orienta cautarea catre disfunctionalitatea unui organ (inima, ficat) sau a unei cauze generale (inflamare, infectie).

O mina de informatii
Analizele de sânge permit numararea celulelor sanguine si dozarea diferitelor substante care circula în plasma. Pentru a le interpreta, exista doua reguli: raportarea la normele de laborator si luarea în considerare a contextului. În functie de vârsta, sexul si istoria sanatatii bolnavului, concluziile nu vor fi întotdeauna aceleasi.
Astfel, nivelul de colesterol de 2,80 g/l este mai putin îngrijorator în cazul unei persoane de 60 de ani, fara antecendente particulare, decât în cazul unei tinere femei care urmeaza un tratament cu pilule anticonceptionale, si al carei tata a decedat în urma unui infarct la vârsta de 45 de ani. În fine, nu este cazul sa intri în panica! Fiecare rezultat anormal trebuie confirmat înainte de a va lansa în tratamente sau analize suplimentare.

Cine are nevoie de analize de sânge?
Chiar daca crezi ca esti perfect sanatoasa, este recomandat sa îti faci o analiza completa de sânge în momentul în care ajungi la vârsta adulta, macar pentru a verifica daca nu exista un exces de zahar sau de grasime în sânge. Este foarte adevarat ca, daca provii dintr-o familie în care exista acest tip de probleme, aceste analize trebuie facute în mod regulat. Ulterior, vei putea face un control o data la fiecare cinci ani, în absenta unor probleme particulare. Persoanele care sufera de o boala cronica, cum este diabetul, trebuie sa îsi faca aceste analize mai des. În acest caz, ritmul analizelor de sânge este hotarât de catre medic, în functie de dificultatile întâlnite si de tratamentul necesar.

Numaratoarea Formulei Sanguine (NFS) corespunde unei numaratori a celulelor prezente în 1 mm3 de sânge: numarul de globule rosii (hematite), de globule albe (leucocite) si de plachete. Formula sanguina da proportia dintre diferitele tipuri de globule albe: polinucleare neutrofile, basofile, eosinofile, limfocite si monocite. Aceasta analiza ofera informatii, în acelasi timp, despre cantitatea de hemoglobina din interiorul globulelor rosii, despre marimea acestora din urma si despre volumul pe care acestea îl ocupa în sânge (VGM, CCMH, TCMH si hematocrite). Nu este necesar ca, în momentul prelevarii, pacientul sa fi postit în ajun. Valorile normale sunt: leucocite –  între 4000 si 10 000/ mm3; hematite –între 3,5 milioane si 5 milioane/ mm3; hemoglobina – între 11,0 si 15,0 g/ ml; hematocrite – între 33% si 50%.
Ce depisteaza aceasta analiza? O scadere a numarului globulelor rosii si a hemoglobinei sunt un simptom al anemiei. În schimb, un exces indica o poliglobulie. Numarul globulelor albe creste, de obicei, în cazul unei infectii bacteriale sau virale si în anumite cazuri de leucemie. Acestea scad în cazul unei rezistente scazute la agresiuni.

Viteza de sedimentare (VS) arata, în milimetri, înaltimea depozitelor de globule rosiii masurata dupa una, apoi dupa doua ore de coagulare. Într-o eprubeta cu sânge tinuta la verticala, globulele rosii se separa încet-încet de plasma, care ramâne la suprafata, si se depun pe fundul eprubetei. Nici în cazul acestei analize nu este necesar sa nu manânci nimic în ajun.
Ce depisteaza aceasta analiza? VS-ul tinde sa creasca o data cu înaintarea în vârsta. Este, deci, usor mai ridicata în cazul persoanelor în vârsta. Dar o crestere anormala poate fi semnul unei inflamari (o boala reumatismala, o infectie)… Valoarea sa este în general sub 20 mm în prima ora, si sub 40 mm la sfârsitul celei de-a doua ore.

Nivelul zaharului (glicemia) din sânge se masoara cel mai des pe “stomacul gol”, de preferat dimineata. Dar variatiile sale se pot evalua si dupa masa. Este vorba atunci despre “glicemie postprandiala”. Valoarea normala se situeaza între 0,70 si 1,10 g/l.
Ce depisteaza aceasta analiza? Un exces de zahar în sânge indica un diabet, imediat ce nivelul depaseste 1,26 g/l, în urma mai multor prelevari. Un deficit de zahar arata o hipoglicemie care, daca este importanta, poate da nastere unei boli. |inerea sub supraveghere a diabetului se bazeaza si pe un alt test – dozarea hemoglobinei gliceice HbA1c – care ia în considerare echilibrul glicemiei din cele trei luni precedente analizei.

Nivelul colesterolului este legat de anumite grasimi care circula în sânge. Ficatul produce cea mai mare parte a acestora, restul provine din alimentatie. Masurarea în anasmblu a colesterolului (colesterolul total) este suficienta pentru un examen de rutina. Pentru o analiza mai detaliata, se masoara substantele care transporta colesterolul în sânge (lipoproteinele): HDL-urile sunt grasimile “bune”, iar LDL-urile sunt grasimile “rele”. Pentru aceasta analiza se recomanda ca pacientul sa manânce o cina frugala în ajun, iar dimineata sa nu manânce nimic. Valoarea normala se situeaza între 1,50 si 2,50 g/l.
Ce depisteaza aceasta analiza? Excesul de colesterol “rau” face sa creasca riscul unui accident cardio-vascular pentru ca acesta se depune de-a lungul interiorului arterelor, sfârsind prin a le astupa. Vasele de sânge din inima, creier si picioare pot fi atinse, de asemenea. Se recomanda o atentie sporita în cazul persoanelor cu un nivel de peste 2,50 g/l. O data cu vârsta, este normal ca acest nivel sa fie usor ridicat. Cresterea poate proveni dintr-o dieta bogata în grasimi animale saturate (unt, produse de patiserie, brânzeturi, mezeluri) sau dintr-o anomalie familiala. O valoare prea scazuta nu este normala si poate indica un dezechilibru hormonal.

Trigliceridele sunt grasimile prezente în sânge, care provin, în principal, din alimentatie. Acestea apar mai ales în urma transformarii zaharurilor de catre ficat. Aceasta analiza se face pe “stomacul gol”.
Ce depisteaza aceasta analiza? Excesul de trigliceride ameninta sanatatea inimii si a arterelor pentru ca favorizeaza formarea placilor de aterom. Acest lucru se observa în cazul consumului exagerat de zahar, alcool si tutun, precum si în cazul persoanelor obeze si diabetice. Pentru unele femei, pilula anticonceptionala joaca un rol important în cresterea nivelului de trigliceride. În plus, exista niveluri excesive de origine ereditara. Valoarea normala se situeaza sub 1,60 g/l.

În cazul testelor pentru ficat, se analizeaza transaminazele –  enzime continute în special de ficat, care intervin în sinteza si în dezintegrarea aminoacizilor (care dau nastere proteinelor). Doua dintre transaminaze prezinta interes: SGPT-ul si SGOT-ul.
Ce depisteaza aceasta analiza? Nivelul transaminazelor este crescut în cazul unei distrugeri celulare, în principal al celulelor ficatului (ciroza, hepatita etc). Cresterea SGOT-ului poate indica, de asemenea, o distrugere a celulelor cardiace si se observa în cazul unui infarct. Normele variaza de la un laborator la altul. În general, însa, SGOT-ul se situeaza între 5 si 80 de unitati internationale (UI), iar SGPT-ul variaza între 5 si 26 UI.

Bilirubina este un pigment galben-maroniu care provine din degradarea hemoglobinei în sânge. Este principalul constituent al bilei.
Ce depisteaza aceasta analiza? În mod normal, sângele nu contine decât o foarte scazuta cantitate de bilirubina. O crestere a acesteia, care indica o boala a ficatului sau o obstructie biliara, se manifesta printr-un icter. Bilirubina totala normala are un nivel sub 10 mg/l.

În cazul testelor renale, se analizeaza nivelul creatininei, care este o substanta azotata provenita din deteriorarea creatinei (un constituent al muschiului). Nivelul sau variaza în functie de vârsta si sex pentru ca depinde de masa musculara, care este mai mare în cazul barbatilor. În schimb, nivelul sau este foarte putin influentat de alimentatie.
Ce depisteaza aceasta analiza? Atunci când exista o insuficienta renala, nivelul de creatinina creste mult înaintea nivelului ureei. Este, deci, un indiciu pentru buna functionare a rinichiului. Valoarea normala se afla sub 120 µmol/l.

Nivelul TSH-ului este masurat în cazul analizelor de tiroida. Acest hormon, numit si tireostimulina, este secretat de o mica glanda aflata în creier, hipofiza. Rolul sau este de a stimula producerea de hormoni de catre tiroida si cresterea celulelor hipofizei. Acest hormon poate fi masurat foarte precis, cu ajutorul unei metode ultrasensibile.
Ce depisteaza aceasta analiza? Un nivel anormal se traduce printr-o dereglare a tiroidei. O crestere a THS-ului indica o hipotiroidie (scadere a secretiei hormonilor tiroidieni). O diminuare arata contrariul – o hipertiroidie (adica o crestere a acestor hormoni). Valorile normale variaza de la un laborator la altul, dar de obicei se situeaza între 0,1 si 4 mU/l.

This entry was posted in sfatul medicului. Bookmark the permalink.

Comments are closed.