Lumea spiritelor (1)

Mulţi cred că trăim într-o lume în care vălul fin dintre lumea celor vii şi a celor morţi se poate sfâşia cu uşurinţă. Dacă acest lucru este adevărat, înseamnă oare că moartea nu este sfârşitul existenţei noastre? Există cu adevărat strigoi şi spirite? Şi oare îi vizităm pe cei dragi şi apropiaţi după ce nu mai suntem, pentru a le spune că, de fapt, suntem bine? Unii cred că demonii malefici sunt îndepărtaţi doar prin exorcism. Alţii spun că emoţiile umane pot rămâne întipărite în fibra a ceea ce ne înconjoară.

Istoria fantomelor
Indiferent dacă credem sau nu în fantome şi spirite, nu putem nega că este suficient să examinăm istoria pentru a găsi o mulţime de întâlniri cu asemenea prezenţe. În secolul 1 d.Hr., se pare că o fantomă bântuia casa lui Plinius cel Tânăr din Atena. Plinius susţinea că fantoma îşi zdrăngănea lanţurile şi lua forma unui bătrân cu barbă.
Primul strigoi a fost înregistrat în anul 856 d.Hr.., la o fermă de pe malul Rinului, în Germania. Spiritul chinuia familia respectivă aruncând cu pietre, izbind cu putere în pereţi şi aprinzând focuri. Chiar şi atunci când la fermă au venit mai mulţi preoţi, înarmaţi cu relicve sfinte, spiritul i-a pus pe fugă, alungându-i cu o ploaie de pietre.
Surse din perioada războiului civil britanic arată că au fost văzute armate spectrale, după mai multe bătălii importante. Relatări similare există şi cu privire la luptele de la Gettysburg, de pe Somme şi de la Gallipoli.
În ultimele două sute de ani, ştiinţa, dar şi lumea spiritelor au stârnit un interes tot mai puternic. Se pare că, oricât de mult am progresa, avem un interes înnăscut pentru fantome.

Fenomene celebre de poltergeist
“Poltergeist” provine din cuvintele germane “Polter”, adică zgomot, şi “geist”, adică spirit. Cu alte cuvinte, “o fantomă zgomotoasă”. 
Fenomenul poltergeist reprezintă una dintre cele mai incredibile şi mai terifiante manifestări ale activităţii paranormale, pentru că adesea lasă în urmă dovezi fizice asupra acţiunilor lor.
Toboşarul Fantomă din Tedworth a fost un poltergeist celebru care a bântuit o familie engleză, în anii 1600. Poltergeistul făcea zgomot ca şi cum ar fi bătut într-o tobă, noapte după noapte. De asemenea, izbea violent mobila şi a sfărâmat în bucăţi tăblia unui pat. Poltergeistul nu a mai apărut după ce casa a fost vizitată de un cleric.
La începutul anilor 1800, Sicriele Umblătoare din Barbados au atras atenţia presei. În cripta familiei Chase s-au derulat diverse activităţi timp de opt ani. Sicriele erau rearanjate şi chiar izbite de ziduri.
Poltergeistul din Enfield este cel mai spectaculos caz de acest gen. Apariţiile sale au durat mai bine de un an, în anii 1970, timp în care doi cercetători au studiat peste 1500 incidente legate de acestea, începând de la materializarea unor obiecte sau stârnirea unor incendii. Cele mai multe dintre aceste incidente erau centrate asupra lui Janet, o fetiţă de 12 ani.
 
Spiritismul
Spiritismul a apărut în casa surorilor adolescente Fox, într-un sătuc din statul New York. Pe 31 martie 1848, surorile au început să comunice cu un spirit prin metoda ciocănitului în masă. Surorile puneau o întrebare şi un anumit număr de ciocănituri însemna da sau nu. Surorile Fox au fost o senzaţie şi, timp de mai mulţi ani, au organizat şedinţe de spiritism cu mulţi demnitari şi cercetători celebri, care au fost ferm convinşi de autenticitatea fenomenelor.
Surorile Fox au lansat o adevărată modă. Ca urmare, au apărut diverse tipuri de medium-uri. Surorile au fost în scurt timp urmate de italianca Eusapia Palladino, care susţinea că este un medium fizic, care putea materializa entităţi tridimensionale cu ajutorul ectoplasmei şi putea derula acte de telekinezie – deplasarea obiectelor cu puterea minţii.
Pentru a investiga ceea ce susţineau aceste medium-uri şi persoane clarvăzătoare, a fost înfiinţată Societatea de Cercetări Fizice, alcătuită din distinşi oameni de ştiinţă ai epocii. Societatea mai există şi astăzi, după 120 de ani. În primii ani, a descoperit numeroşi şarlatani şi impostori care profitau de persoanele credule.
Este uimitor cum ceva care a început ca un joc performat de trei surori adolescente a devenit un fenomen de talie mondială, ceva în care cred cu tărie milioane de oameni.

This entry was posted in fenomene paranormale, semne, superstitii. Bookmark the permalink.

Comments are closed.