Apiterapia – terapia cu miere

Apiterapia este terapia care foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul albinelor si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului, în vederea mentinerii sanatatii corpului omenesc. Terapia cu miere si cu celelalte produse apicole a fost folosita în tratarea diverselor afectiuni înca din cele vechi timpuri.

Proprietatile apiterapiei
Exista mai multe tipuri de miere, iar fiecare are câte un rol terapeutic:
Mierea de salcâm este calmanta.
Mierea de salcâm galben japonez este antihemoragica, micsorând timpul de coagulare, de asemenea regleaza menstruatia, influenteaza functiile digestive.
Mierea de castan decongestioneaza ficatul si prostata, favorizând circulatia sanguina.
Mierea din flori de mar este tonica si antidiareica.
Mierea de tei este are efecte calmante si sedative.
Mierea de papadie este depurativa si usor laxativa.
Mierea de rapita este indicata pentru tratamentul local al ulcerelor varicoase.
Mierea de mure este tonica si antidiareica.
Mierea de cimbrisor este antiseptica si afrodisiaca.

Pe lânga faptul ca este folosita ca panaceu pentru numeroase afectiuni, mierea este si foarte hranitoare. Un kilogram de miere este echivalentul, sub raport calori, a 1,680 kilograme carne de vaca, 50 de oua si 5,675 litri lapte.

Produse
Deosebit de eficient în tratarea anumitor afectiuni este amestecul dintre miere, polen si laptisor de matca. Pentru ca amestecul sa îsi faca efectul, proportiile produsului trebuie sa fie recomandate de un specialist. Amestecul dintre miere, polen si laptisor de matca da rezultate în tratarea:
– convalescentelor;
– avitaminozei;
– diverselor afectiuni ale tubului digestiv si ale ficatului;
– afectiunilor cailor respiratorii;
– nevrozei;
– asteniei;
– senilitatii.
Mierea si produsele apicole sunt folosite cu eficienta si în industria cosmetica. Cremele de fata, lotiunile nutitive sau demachiante pe baza de laptisor de matca, propolis sau miere dau rezultate remarcabile în ingrijirea tenului si a corpului. O modalitate la îndemâna de folosire a produselor apicole în cosmetica sunt mastile facute în casa, care se prepara foarte usor.
 

This entry was posted in sfatul medicului. Bookmark the permalink.

Comments are closed.