Batalia cu raceala

Fiecare dintre noi se confrunta cel putin de doua ori pe an cu astfel de probleme: o raceala usoara sau o gripa în cazurile nu cele mai fericite. Multe dintre noi lasam lucrurile sa treaca de la sine (ceea ce nu este asa de grav în cazul unei simple raceli) sau ne tratam dupa sfaturile bunicii. Când este bine si când nu sa urmam aceste sfaturi vom vedea în cele ce urmeaza.

Ce este raceala
Simpla raceala numita rinofaringita acuta (guturaiul; coriza; rinita acuta) este inflamatia mucoasei nazale si faringiene; procesul inflamator poate cuprinde si sinusurile paranazale si urechea medie. Stranutul este caracteristic unei simple raceli, fiind cauzat de iritatia mucoasei nazale. Se întâlneste cel mai des în lunile reci de iarna si afecteaza în general copiii si adultii de toate vârstele. Majoritatea dintre noi racim între douâ si patru ori pe an, iar timpul de vindecare este cam de o sâptâmâna. În cazul unei raceli, daca nu mai este vorba si de alte infectii, nu trebuie consultat un doctor.

Cum evitam raceala
Desi nu este o boala grava, nu este deloc placut sa ai dureri de cap, sa stranuti tot timpul sau sa-ti curga nasul. Iata cum poti evita toate aceste neplaceri:
Daca este posibil, evita aglomeratia.
Evita pe cât posibil contactul cu persoanele bolnave.
Nu-ti atinge nasul sau ochii dupa ce ai atins pe cineva care este bolnav.
Spala-te pe mâini tot timpul, mai ales dupa ce îti sufli nasul.
Camera sau biroul în care stai trebuie sa fie bine aerisite, temperatura de 18-20 ºC este cea mai potrivita, iar atmosfera este bine sa fie usor umeda.

Cum tratezi raceala
În cazul unei simple raceli îti sunt de ajuns sfaturile unui farmacist.
Te vei simti mai bine daca bei ceva cald: ceai cu miere si lamâie, supa sau alte lichide calde.
Este bine sa dormi cu o perna mai înalta sub cap.
Nu este indicat sa fumezi când esti bolnava: îti vei irtita si mai mult mucoasa nazala.
Nu este indicat sa folosesti o batista pentru a-ti sterge nasul: sunt mai potrivite batistele de unica folosinta care vor fi aruncate imediat dupa folosire pentru a evita raspândirea virusului.
Nu este nevoie sa stai în pat toata ziua, chiar daca te vei simti mai obosita decât de obicei.

This entry was posted in sfatul medicului, tratamente boli. Bookmark the permalink.

Comments are closed.