Tentaţia de a citi în stele

paranormal-8.jpg

   Ziarele şi revistele sânt pline de horoscoape. Dimineaţa, la prima oră, televiziunile şi posturile de radio se grăbesc să ne arate ce ne rezervă astrele pentru ziua în curs. La mica publicitate găsim anunţuri pentru cabinetele de astrologie aproape în fiecare publicaţie. De asemenea, sântem invitaţi să punem mâna pe telefon şi să sunăm la numere care încep cu 89… pentru a ne afla viitorul. Astrologia este poate cea mai populară metodă de a sonda viitorul. Şi, tocmai de aceea, haideţi să lamurim puţin în ce fel ne influenţează astrele.
 
Făcută cum trebuie, “meseria” de astrolog este foarte complexă şi presupune vaste cunoştiinţe din domenii aparent fără legătură între ele, precum astronomia şi ocultismul
Influenţa câmpului magnetic
   De influenţat ne influenţează toate: alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, gândurile noastre, felul în care dormim, etc. Dar ce efect au asupra destinului nostru corpuri cereşti situate la milioane de kilometri depărtare?
   Ipoteza cea mai des invocată este cea a câmpurilor magnetice, dar se vorbeşte şi despre energii subtile. Luna şi Soarele, la fel ca orice planetă din sistemul nostru solar, emit fiecare un cimp magnetic. Datorită mişcării lor aparente pe bolta cerească, ele se află în fiecare zi deasupra capetelor noastre în alte poziţii. Prin urmare, zilnic asupra noastrăa cade o combinaţie diferită de câmpuri magnetice. Combinaţiile acestea, spun astrologii moderni, pot fi mai mult sau mai puţin favorabile pentru noi, în vreme ce anticii vorbeau despre zile faste sau nefaste. Ideea este că se înregistrează o interacţiune între cimpul magnetic al organismelor noastre şi câmpurile magnetice ale astrelor apropiate. Aceste interacţiuni, de care noi nici nu avem habar în mod conştient, afectează activitatea noastră în plan fizic, intelectual şi emotional. Cel puţin aşa spune teoria.
   Astronomii sunt în general de acord cu cele de mai sus, dar au o singură obiecţie majoră: câmpurile magnetice ale planetelor sunt atât de slabe, încât influenţele lor trebuie să fie infime. În ceea ce îi priveşte pe biologii, ei acceptă că Luna are un câmp magnetic suficient de puternic pentru a avea efecte asupra organismelor terestre. Cât despre influenţele planetelor, ei sunt aproape în umanimitate de parere că ele sunt prea îndepărtate pentru a fi notabile.

Importanţa primei respiraţii
   Legat de data naşterii, se impun câteva precizări. În astrologie, ea stă la baza elaborării temei natale a unui individ. Din astrograma care rezultă, iniţiaţii pot afla informaţii importante despre acesta: principalele sale trăsături de caracter, bolile la care este predispus, profesiile în care are cele mai mari şanse de succes şi tipul de persoane cu care este compatibil. Mai mult, astrologia karmică oferă şi date preţioase despre destinul unui om, subliniază cunoscătorii.
Dar la baza tuturor acestor determinări stă data naşterii. Este deci important să vedem în ce felul ne marchează viitorul clipă în care am sosit pe lume. Florin Oniţă, regretatul astrolog american de origine română, susţine că ceea ce contează nu este chiar momentul naşterii, ci prima respiraţie. După ce inspiră prima oară, noul nascut nu îşi goleşte complet plămânii. O cantitate redusă de aer rămâne în lobii inferiori ai plămânilor şi va fi păstrată acolo pe parcursul întregii vieţi. Ea va fi expirată abia în cilpa morţii, când omul “işi dă ultima suflare”. Însă, până atunci, ea îl va însoţi pe parcursul întregii sale vieţi, aidoma unui marcaj specific.
   Însă aerul acesta, rezidual sau cum vreţi să îi spuneţi, ar avea, conform lui Florin Oniţă, o proprietate foarte interesantă: el este impregnat de radiaţiile cosmice prezente în atmosfera atunci când a fost inspirat. Cu alte cuvinte, poziţia planetelor şi, implicit, combinaţia de câmpuri magnetice şi de altă natură rezultată marchează acest aer cu o amprentă energetică specifică. Am precizat specifică, deoarece astfel se poate înţelege de ce aceeaşi configuraţie astrală (deci influenţa energetică) are efecte diferite asupra a două persoane născute în zile diferite.
   În ultimă instanţă, aerul rezidual ar avea rolul de antenă care recepţionează influenţele cosmice, antena fiecăruia fiind acordată pe o anumită lungime de undă, în funcţie de momentul naşterii.

Câtă încredere putem avea în horoscoape
Astrologia a câştigat o asemenea popularitate, încât fiecare ziar găseşte de cuviinţă că este obligatoriu să ţină şi “o rubrică de horoscop”. În presă, lucrurile sunt limpezi: fără o cerere adecvată, numeni nu înfiinţează o rubrică permanentă, jertfind astfel preţiosul spaţiu tipografic, în defavoarea ştirilor sau a reclamelor. Este o decizie justificată, deoarece rubricile de profil se bucură de o audienţă constantă.
Însă, dincolo de orice discuţii teoretice cu privire la astrologie, este interesant de văzut care sunt horoscoapele credibile. După nişte ani buni în presă, prin mai multe redacţii, pot spune cu în cunoştiinţă de cauză, că uneori previziunile astrologice sunt făcute de oricine altcineva numai de astrologi nu.
Cel mai sigur mod de a recunoaşte un horoscop elaborat de un specialist este semnătura. Aceasta dovedeşte că ziarul respectiv are un colaborator permanent în persoana unui cunoscător. À propos de semnatarii rubricilor de recomandări astrologice, de-a lungul timpului, în spatele unor pseudonime s-au ascuns nume importante din intelectualitatea contemporană. Faptul că au preferat şi preferă în continuare anonimatul reprezintă o opţiune personală.
Astrele predispun, nu dispun
   Nu putem pierde din vedere exagerările la care pot ajunge uneori adepţii previziunilor astrologice. Trebuie subliniat că, atunci când fac o previziune, astrologii cinstiţi precizează că ei determină tendinţele majore şi neaparat nu faptele exact aşa cum se vor întâmplă.
   La fel ca şi orice alt tip predictie, cea astrologică are şi ea limitele ei, o anumită marjă de eroare. Ar însemna să fim reducţionişti dacă admitem că alte influenţe decât cele ale corpurilor cereşti nu există. Pe de altă parte, spiritele evoluate precum şi cei animaţi de o voinţă superioară îşi depăsesc destinul şi trec peste influenţele de tot felul, inclusiv peste cele astrale. De asemenea, un vechi dicton al astrologilor spune că astrele predispun, nu dispun. În fond, este acelaşi lucru: cursul vieţii noastre nu este trasat irevocabil de astre şi, cu toate predispoziţiile dobândite prin naştere, putem şi chiar trebuie – se subliniază pe alocuri – să evoluăm. Altfel zis, fiecare este răspunzator de propriul destin şi nu poate invoca nici astrele şi nici altceva pentru a-şi justifica o nereuşită sau alta; este de datoria fiecăruia să se lupte pentru împlinirea sa.

Puterile şi limitele astrologiei
   Pentru unii, astrologia este o adevarată formă de cunoaştere, pentru alţii este numai o para-ştiinţă, în vreme ce unii dintre noi o consideră şarlatanie curată. Oricum, cine vrea să ţină cont de astrologie trebuie să aibe în vedere mai multe aspecte.
   Unul dintre ele ţine de propria cunoaştere. O astrogramă corectă, bine interpretată de un astrolog experimentat poate fi de folos celor ce încă nu se cunosc îndeajuns şi doresc să afle mai mult despre sine.
   Un alt aspect este cel legat de cunoaşterea viitorului. Atenţie aici, horoscoapele publicate într-o publicaţie sau alta indică doar tendinţele generale pentru fiecare zodie pe o anumită perioadă, dar nu reprezintă o previziune în sensul exact al cuvintului. O previziune adevarată este una individuală şi nu pentru o zodie întreagă. Ea costa şi este făcută numai de cunoscători. Tehnic, se suprapune astrogramă de la naştere cu cea din momentul din viitor care îl interesează pe client, după care urmează o analiză serioasă.
   Pentru studiul compatibilităţilor dintre două persoane se procedează oarecum asemănător, adică se suprapun astrogramele celor doi. Armonia sau, dimpotrivă, dizarmonia dintre planete indică felul în care se împacă sau se resping respectivii, punctele în care tendinţele şi aspiraţiile lor îi apropie ori îi despart.
   Aşadar, a nu se confunda horoscoapele zilnice cu astrogramele. Între ele existăa o diferenţă majoră de particularizare şi de precizie.

O ştiinţă foarte complicată
   V-au provocat cele câteva elemente minimale de astrologie prezentate aici? Vă incintă ideea de a fi în stare să realizaţi şi interpretaţi singuri o astrogramă? Mai gândiţi-vă, căci este de studiat, nu glumă. Veţi avea nevoie de o mulţime de cărţi, din care să învăţaţi temeinic despre zodii, plantele şi casele astrologice. Urmează etapa în care, cu ajutorul unor tabele veţi fi în stare să determinaţi poziţia astrelor la un moment dat, o condiţie esenţială pentru desenarea unei astrograme. Dar treaba nu este încă gata, urmează ce este mai greu, anume interpretarea celor aşternute pe hârtie. Un astrolog mărturisea că a avut nevoie cam de doi ani de muncă serioasă pentru a fi cât de cât sigur pe el. Iar când a descoperit astrologia karmică a înţeles că îl aşteaptă o nouă perioadă de studiu intens şi de exerciţiu asiduu. Desigur, se poate încerca şi cu calculatorul. Există programe specializate (am testat Astrowin 32) dar acestea nu ajută decât la scurtarea timpului consacrat. Însă “citirea” sau interpretarea astrogramei astfel obţinute rămâne apanajul astrologului.
 

This entry was posted in fenomene paranormale, interpretare semne, semne, superstitii. Bookmark the permalink.

Comments are closed.