Reflexele săptămânii
– La sculare: pentru ca să iţi rehidratezi organismul şi să stimulezi funcţiile digestive, bea un cocktail: amestecă într-un pahar de apă minerală sucul unui morcov cu sucul unei jumătăţi de lămâie. Bea acest cocktail cu circa un sfert de oră înaintea micului dejun.
– La micul dejun: 1 ceaşcă de ceai verde (sau infuzie diuretică din cretuşcă, coacaze etc), 1 bol de cereale fără zahăr, lapte semi-degresat, 1 kiwi, jumătate de banană.
– Către orele 16-17: bea 2 ceşti de ceai verde.
– La culcare: bea o infuzie depurativă din frunze de coacăze sau o infuzie calmantă de muşeţel.
Luni
Masa de prânz: pulpă de pui la cuptor cu ierburi aromatice şi morcovi; 30 gr de brânză + 1 felie de pâine neagră
Cina: taboule; 1-2 felii de pâine cu gem de zmeură
Marţi
Masa de pranz: Sparanghel cu salată proaspătă şi ierburi aromatice; compot de fructe
Cina: Ghiveci de legume, cremă caramel
Miercuri
Masa de prânz: Sufleu de macaroane; fructe de sezon
Cina: câteva felii de jambon, fără grăsime+ 1 anghinare + 1 iaurt cu fructe (0% grăsime)
Joi
Masa de prânz: legume de sezon, gătite la abur+1 bucată de brânză proaspătă, 2 kiwi
Cina: supă de legume, 1 felie de rasol de vită sau 1 albus de ou (fiert tare); un măr
Vineri
Masa de pranz: peşte gătit în folie de aluminie cu garnitură de praz, un iaurt cu fructe
Cina: supă de roşii, compot de fructe
Sâmbătă
Masa de prânz: o felie de friptură de vită cu piuree de morcovi, un iaurt cu fructe
Cina: paşte vegetariene (cu legume gătite la abur), cu sos de smântână; şerbet
Duminică
Masa de prânz: omletă (din 3 ouă) cu salată de fasole verde, roşii şi pătrunjel; 30 gr de brânză camembert + 1 felie pâine neagră
Cina: o felie de friptură de viţel, cu garnitură de spanac; salată de fructe de sezon
Trucuri de dietă
Doreşti să ţii regim sau doar să-ţi schimbi câteva dintre obiceiurile de alimentaţie pentru a mai slăbi câteva kilograme. Chiar şi în cazul în care urmezi deja o dietă, ponturile noastre îţi vor fi de ajutor. Pe unele le cunoşti, pe altele nu, dar îţi va fi mai uşor dacă le ai pe toate la un loc. Pentru a le avea la îndemână, le poţi scrie pe o coală de hartie, completându-le şi cu alte sfaturi.
Aceste sugestii au ca scop să te ajute în păstrarea unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos.
Unul dintre factorii de acumulare a kilogramelor în plus sunt porţiile prea mari de mâncare. Foloseşte farfurii de dimensiuni medii sau de desert, chiar şi pentru mesele principale. Mâncarea ţi se va părea mai multă şi te vei sătura cu mai puţin.
Senzaţia de saţietate apare după circa 20 de minute de la începerea mesei. Dacă mănânci repede, farfuria se goleşte înainte de acest răstimp şi ai impresia că nu te-ai săturat, aşa că îţi mai pui o porţie… Pentru a nu cădea în capcană, mănâncă încet. De alfel, acesta este un obicei sănătos, indiferent că ai sau nu probleme cu kilogramele, pentru că inlesneşte digestia şi absorbţia sporită a substanţelor nutritive din hrană. Lasă furculiţa jos după fiecare îmbucătură şi nu lua alta până nu termini de mestecat bine pe cea anterioară. S-ar putea să-ţi ia ceva timp până să te obişnuieşti să mănânci încet, dar vei observa efectele benefice.
Obişnuieşte-te să bei câte un pahar de apă fierbinte cu puţină zeamă de lămâie după masă sau în timpul zilei. Ajută la digestie şi la eliminarea toxinelor. Lămâia restabileşte, de asemenea, echilibrul alcalin al sângelui (deşi este acră); factorii care sporesc aciditatea fiind carnea, zahărul, produsele de panificaţie din făină albă, rafinată.
Culorile influenţează şi ele pofta de mâncare şi senzaţia de saturaţie. Alege farfurii albastre sau verzi, în locul celor colorate în roşu sau portocaliu. Ultimele stimulează pofta de mâncare, fiind de folos dacă doreşti să te îngraşi.
Adu-ţi prânzul de acasă, pentru că este mai gustos şi mai sănătos. Adaptează-te la condiţiile pe care le ai la serviciu şi la utilarea bucătăriei. Ca garnitură la proteine (ouă, carne slabă, peşte, preparate din soia), poţi lua caserole cu legume înăbuşite sau legume pentru salată. Dacă nu poţi pregăti mâncare acolo, pregăteşte-ţi de acasă sandviciuri din pâine integrală, brânză, caşcaval, carne sau soia, garnisite cu multe vegetale (salată verde, felii de roşii, castravete, ridichi, ardei gras).
Potoleşte-ţi pofta de dulce cu fructe, proaspete sau uscate, miere, cereale integrale îndulcite cu miere şi stafide. Fructele conţin mai multe tipuri de zaharuri, care se asimilează mai lent şi sunt mai sănătoase decât glucoza pură din zahărul rafinat. În plus, ele aduc vitamine şi minerale foarte folositoare organismului, pe când zahărul doar calorii şi atât.
Începe cina cu un castronel de supă de zarzavat proaspată, mai ales dacă nu poţi profita de aceasta şi la pranz. Are vitamine şi minerale, te încălzeşte, te relaxează, înlesneşte digestia. Ayurveda, medicina tradiţională indiană, recomandă ca la masă un sfert din stomac să fie umplut cu hrană lichidă, două sferturi cu hrană solidă şi un sfert lăsat gol, pentru circulaţia aerului şi facilitarea digestiei.