Cura cu spanac

cura-cu-spanac-062.jpg

Spanacul

Spanacul este originar din Turkestan şi Afganistan. Arabii îl foloseau pentru a combate afecţiunile gâtului şi ale plamânilor, în Franţa, această legumă şi-a făcut apariţia în secolul al VIH-lea.

Indicaţii

Popeye, personaj legendar al desenului animat, a contribuit în mod considerabil la popularitatea acestei legume. Adevărul este că spanacul, chiar bogat în fier, nu conţine acest element în proporţie mai mare decât alte vegetale, însă, în spanac, fierul se combină cu alte substanţe de primă importanţă: acid folie (sau folati), multă vitamina B12, care, asociată cu acidul folie, duce la creşterea numărului de globule roşii în sânge. Clorofila, în combinaţie cu fierul, regenerează sângele şi îi creşte conţinutul de hemoglobină. Iodul se dovedeşte foarte util în combaterea bolilor de piele, a tuberculozei şi în întărirea imunităţii naturale a organismului.Datorită unei substanţe, saponina, fierul şi iodul sunt absorbite cu uşurinţă de către organism. Saponina intervine şi în funcţionarea sistemului digestiv.În consecinţă, spanacul este recomandat, înainte de toate, convalescenţilor, astenicilor, copiilor, rahiticilor, persoanelor în vârstă, femeilor însărcinate. Acestea din urmă au nevoie „arzătoare” de acid folie care participă, între altele, la procesul de regenerare a epidermei. El este indispensabil în cicatrizarea rănilor.
În afară de faptul că stimulează intestinul în acţiunea sa de evacuare, spanacul „răzuieşte” uşor deşeurile alimentare de pe pereţii intestinali, ducând la creşterea masei de materii fecale.
Consumat cu regularitate, spanacul contribuie la obţinerea unui păr frumos, datorită sulfului prezent în compoziţia sa.
Există totusi o umbră în acest tablou: nu oricine poate face o cură de spanac. Persoanele cu afecţuni hepatice şi reumatice, cei cu litiază trebuie să-l consume cu moderaţie, din cauza acidului oxalic pe care îl conţine. Persoanele constrânse să ţină un regim strict, fără sare, îl vor elimina total din alimentaţie.Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Nu este recomandabilă nici chiar o fierbere pe abur sau înăbuşită. Dacă dorim să ne bucurăm de toate calităţile sale, trebuie să îl consumăm crud şi proaspăat.
Cura cu suc de spanac reechilibrează şi fortifică organismul; este o pavăză împotriva anemiei, depresiei nervoase şi oboselii.
Sucul de spanac se poate combina în părţi egale cu cel de morcov, de creson sau de ţelină.

Uz extern

În aplicaţii locale, spanacul calmează arsurile şi impetigo-ul (pecinginea): se fierb câteva frunze de spanac în puţin ulei de masline. Se fixează cu un bandaj. Se aplică două sau trei cataplasme pe zi.Păr uscat: pentru a sprijini acţiunea internă a plantei, aplicaţi în paralel şi această reţetă: se fierb 125 g de spanac proaspăt într-o jumătate de litru de apă, timp de 20 de minute. Se lasă să se răcească. Se aplică produsul pe păr, sub formă de cataplasmă. Se masează usor, timp de un minut, apoi se lasă astfel o oră, înfăşurând cu o bonetă sau cu o pungă de plastic. Se spală apoi părul. Tratamentul se repetă de două ori pe săptămână

This entry was posted in cura de slabire, diete pentru slabit. Bookmark the permalink.

Comments are closed.